Biotechnologia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Dolsk
(2)
Autor
Bednarski Włodzimierz
(1)
Carreyrou John
(1)
Jaszczurowska Maria
(1)
Reps Arnold
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Romans
(895)
Powieść młodzieżowa
(647)
Kobieta
(639)
Literatura dziecięca
(496)
Powieść obyczajowa
(359)
Biotechnologia
(-)
Miłość
(306)
Rodzina
(290)
Powieść dla kobiet
(278)
Tajemnica
(268)
Powieść polska
(266)
Powieść przygodowa
(254)
Przyjaźń
(243)
Relacje międzyludzkie
(238)
Powieść sensacyjna
(190)
Powieść historyczna
(170)
Sekrety rodzinne
(147)
II wojna światowa (1939-1945)
(138)
Policjanci
(138)
Kryminał
(135)
Śledztwo i dochodzenie
(132)
Zabójstwo
(128)
Thriller
(124)
Trudne sytuacje życiowe
(124)
Wybory życiowe
(115)
Powieść dla dzieci
(108)
Rodzeństwo
(105)
Relacja romantyczna
(100)
Matki i córki
(97)
Historia Polski
(95)
Małżeństwo
(93)
Boże Narodzenie
(90)
Romans-fantastyczno-przygodowa
(90)
Osoby zaginione
(88)
Powieść francuska
(87)
Nastolatki
(85)
Fantastyka
(82)
Romans historyczny
(81)
Opowiadania
(76)
Opracowania literackie
(75)
Powieść
(75)
Powieść obyczajowo
(75)
Dzieci
(69)
Powieść angielska
(69)
Wielkopolska-historia
(69)
Uczucia
(68)
Biografie
(65)
Powieść biograficzna
(64)
Uprowadzenie
(62)
Dziennikarze
(60)
Poezje
(60)
opowiadania dla dzieci
(60)
Nowela polska
(59)
Polska
(59)
Poszukiwania zaginionych
(59)
Powieść amerykańska
(57)
Lektura szkolna
(56)
Żydzi
(56)
sztywne kart
(55)
Pisarze
(53)
Podróże
(51)
Przestępczość zorganizowana
(51)
Arystokracja
(50)
II wojna światowa
(50)
Bajki
(49)
Wojna 1939-1945 r.
(49)
Zwierzęta
(49)
Dramat
(47)
Historia powszechna
(47)
Literatura polska
(47)
Seryjni zabójcy
(47)
Magia
(44)
Malarstwo
(44)
Powieść dla dorosłych
(44)
Kraszewski Józef Ignacy
(43)
Ojcowie i córki
(43)
Opowiadania polskie
(43)
Poezja
(43)
Horror
(42)
Powieść niemiecka
(42)
Prowincja
(42)
Prywatni detektywi
(42)
Psy
(42)
Pedagogika
(41)
Wakacje
(41)
Powieść fantastyczna
(40)
Sztuka
(40)
Zemsta
(40)
Psychologia
(38)
Dziewczęta
(37)
Historia
(37)
Poezja polska
(37)
Powieść fantastyczno-przygodowa
(37)
Powieść faktu
(36)
Powieść wojenna
(36)
Rosyjska powieść
(36)
Wsie
(36)
Zakochanie
(36)
Dziadkowie i wnuki
(35)
Geografia
(35)
Geografia Polski
(35)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Dolina Krzemowa (Stany Zjednoczone)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
2 wyniki Filtruj
Pozostałe zbiory
W koszyku
Spis treści....Przedmowa.....1.Biotechnologia i inżynieria genetyczna-zagadnienia wstępne......11.Wprowadzenie...1.2.Biotechnologia żywności-znaczenie gospodarcze i społeczne....1.3.Produkty modyfikacyjne genetycznie.....1.4.Stosunek społeczeństwa do biotechnologii,inżynierii genetycznej i żywności transgenicznej.....1.4.1.Badania sondażowe.....1.4.2.Wyniki badań.....1.4.3.Podsumowanie wyników badań....1.4.4.Ocena wiedzy społeczeństwa na temat inżynierii genetycznej......1.4.5.Opinie społeczeństw krajów UE i Ameryko Północnej.......1.5.Aspekty prawne ochrony właściwości intelektualnej i zasobów genowych oraz biobezpieczeństwa w Polsce......1.6.Problemy biobezpieczeństwa......1.7.Stan obecny oraz perspektywy biotechnologii i inżynierii genetycznej....Literatura...2.Wybrane zagadnienia z biologii molekularnej i jej znaczenie w biotechnologii żywności.....2.1.Wprowadzenie...2.2.Struktura komórki.....2.2.1.Budowa komórki....2.2.2.Struktury komórkowe u Eucaryota i Procaryota oraz ich funkcje życiowe.....2.3.Funkcje komórki......2.3.1.Specjalizacja w komórkach....2.3.2.Transport przez błony komórkowe.....2.3.3.Przemiany energii i materii w komórce(metabolizm).....2.3.4.Wzrost i zaprogramowana śmierć komórki.......2.3.5.Cykl życiowy komórek....2.3.6.Podział komórek....2.4.Struktura molekularna materiału genetycznego....2.4.1.Budowa kwasów nukleinowych(DNA i RNA)....2.4.2.Replikacja-odtwarzanie DNA.....2.4.3.Struktura genów komórek prokariotycznych i eukariotycznych.....2.4.4.Pozajądrowa lokalizacja informacji genetycznej.....2.5.Ekspresja genów......2.5.1.Transkrypcja.....2.5.2.Regulacja ekspresji genów...2.5.3.Translacja-synteza białek....2.5.4.Struktura białek....2.5.5.Funkacje biologiczne białek.....2.6.Metody modyfikacji genetycznej organizmów....2.6.1.Mutageneza i mutacje....2.6.2.Reperacja DNA....2.7.Metody rekombinacji genetycznej.....2.7.1.Wprowadzenie.....2.7.2.Rekombinacja DNA in vitro....2.7.3.Rekombinacja DNA in vitro i klonowanie genóe.....2.7.4.Metoda PCR.......2.7.5.Regulacja ekspresji sklonaowancyh genów.....2.7.6.Metody selekcji nowych organizmów.....2.8.Inżynieria komórkowa...2.8.1.Kultury komórkowe i tkankowe....2.8.2.Fuzje protoplastów....2.9.Kierunki wykorzystania inżynierii gentycznej i komórkowej w biotechnologii żywności.....2.9.1.Program badawczy a wykorzystanie inzynierii genetycznej i komórkowej w biotechnologii żywności.....2.9.2.Sekrecja heterologicznych białek i innych składników w mikroorganizmach przemysłowych stosowanych w technologii żywności.....2.9.3.Biotechnologia rośłin i zwierząt przemysłowych....Literatura.....3.Surowce i materiały w biotechnologii.......3.1.Wprowadzenie.....3.2.Woda oraz jej znaczenie w procesach biotechnologicznych....3.2.1.Woda jako podstawowy składnik komórek......3.2.2.Woda w biotechnologii.......3.3.Rodzaje materiałów w biotechnologii...3.3.1.Odżywcze składniki podłoży.....3.3.2.Materiały pomocnicze w procesach biotechnologicznych......3.4.Rodzaje pożywek i optymalizacja ich składu....Literatura....4.Podstawowe operacje i procesy w biotechnologii...4.1.Wprowadzenie.....4.2.Przebieg procesów biotechnologicznych.....4.2.1.Charakterystyka ogólna....4.2.2.Podstawy biosyntezy mikrobiologicznej....4.2.3.Metody hodowli drobnoustrojów( powierzchniowe,wgłebne)......4.2.4.Procesy okresowe......4.2.5.Procesy ciągłe....4.2.6.Inne modyfikacje procesów mikrobiologicznych......4.3.Rodzaje bioreaktorów.......4.3.1.Charakterystyka ogólna....4.3.2.Bioreaktory do hodowli drobnoustrojów....4.3.3.Bioreaktory procesów enzymatycznych......4.4.Bioreaktory i osprzęt(przygotowanie oraz kontrola techniczna)......4.5.Dobór drobnoustrojów oraz prowadzenie czystych kultur(stabilizacja technologicznych cech mikroorganizmów)......4.6.Przygotowanie i wprowadzenie inkulum....4.7.Procesy wyjaławiania w biotechnologii.....4.7.1.Charakterystyka ogólna....4.7.2.Wyjaławianie pożywek ,materiału pomocniczego i pomieszczeń......4.7.3.Kontrola czystości mikrobiologicznej procesów biotechnologicznych....4.7.4.Zaburzenia procesów biotechnologicznych....4.8.Procesy inżynieryjne w biotechnologii.. 4.8.1.Procesy termiczne (metody ogrzewania i chłodzenia)......4.8.2.Mieszanie.....4.8.3.Napowietrzanie....4.8.4.Łamanie piany......4.8.5.Procesy wydzielania i oczyszczania.....4.8.6.Wydzielanie biomasy oraz bioproduktów z płynów pohodowlanych......4.8.7.dezintegracja......4.8.8.Oczyszczenie bioproduktów.....4.8.9.Metody utrwalania bioproduktów......4.8.10.Modyfikacja i standaryzacja cech użytkowych biopreparatów...4.8.11.Optymalizacja bioprocesów oraz kontrola między operacyjna.....4.8.12.Powiększenie skali procesw biotechnologicznych......Literatura......5.Biotechnologia pozyskowania żywności......5.1.Wprowadzenie......5.2.surowce rośłinne....5.2.1.Wiadomości ogólne.....5.2.2.Rośłiny jako bioreaktory......5.2.3.Rośliny transgeniczne.....5.2.4.Modyfikacja technologicznych cech roślin......5.2.5.Doskonalenie kultury uprawy i produkcji biomasy roślin.....5.3.Surowce zwierzęce.....5.3.1.Wiadomości ogólne....5.3.2.Zwierzęta transgeniczne.....5.3.3.Zwierzęta transgeniczne jako "żywe bioreaktory"....5.3.4.Biologiczne regulowanie wzrostu zwierząt.....5.3.5.Biotechnologia w ochronie zdrowia i w żywieniu zwierząt...Literatura......6.Biotechnologia składników żywności....6.1.Wprowadzenie.....6.2.Aminokwasy......6.3.Antybiotyki.....6.4.Białka....6.5.Lipidy......6.6.Polisacharydy.....6.7.Probiotyki....6.8.Witaminy......6.9.Kultury starterowe.....6.9.1.Wprowadzenie.....6.9.2.Zakwasy stosowane w mleczarstwie......6.9.3.Zakwasy piekarnicze.....6.9.4.Drożdże gorzelnicze.....6.9.5.Drożdże stosowane w piwowarstwie.....6.9.6.Drożdże winiarskie....6.9.7.Metody utrwalania mikroorganizmów.....6.10.Preparaty enzymatyczne......6.10.1.Charakterystyka ogólna.....6.10..2.Preparaty enzymów amylolitycznych....6.10.3.Preparaty enzymów cytolitycznych.....6.10.4.Preparaty enzymów lipolitycznych....6.10.5.Preparaty enzymów pektolitycznych.....6.10.6.Preparaty enzymów protelitycznych.....6.10.7.Inne preparaty enzymatyczne....6.11.Związki aromatyczne...6.11..1.Wprowadzenie....6.11.2.Estry.....6.11.3.Laktony....6.11.4.Terpeny......6.11.5.Związki karbonylowe......6.11.6.Jonony.....6.11.7.Olejki musztardowe.....6.11.8.Pirazyny....6.11.9.Wybrane komponenty smakowo-zapachowe rośłin...Literatura.........7.Technologie fermentacyjne.....7.1.Wprowadzenie.....7.2.Przetwarzanie surowców roślinnych....7.2.1.przemysł owocowo-warzywny....7.2.2.Przemysł piekarski.....7.2.3.Przemysł piwowarski....7.2.4.Przemysł winiarski.....7.2.5.Przemysł spirytusowy........7.3.Przetwarzanie surowców zwierzęcych......7.3.1.Przemysł mięsny...7.3.2.Przemysł mleczraski....7.4.Produkcja związków chemicznych....Literatura.....8.Enzymatyczna modyfikacja składników żywności.....8.1.Wprowadzenie....8.2.Białka....8.2.1.Enzymatyczna modyfikacja składu i właściwości białek........8.2.2.Enzymatyczna synteza peptydów....8.2.3.Enzymatyczna modyfikacja hydrolizatów białkowych......8.3.Sacharydy.....8.3.1.Modyfikacje składu i właściwości sacharydów......8.3.2.Enzymatyczna hydroliza laktozy.....8.3.3.Enzymatyczna modyfikacja skorobi.....8.3.4.Otrzymywanie cyklodekstryn......8.3.5.Modyfikacja sacharozy.......8.3.6.Inne pochodne sacharozy.......8.3.7.Hydroliza B--glukanu z jęczmieniem.....8.3.8.Enzymatyczna hydroliza celulozy......8.3.9.Enzymatyczna hydroliza pektyn.....8.3.10.Enzymatyczna systeza oligosacharydów.....8.4.Lipidy.....8.4.1.Biotechnologiczne metody modyfikacji składu i właściwości lipidów......8.4.2.Mikrobiologiczna modyfikacja lipidów.....8.4.3.Enzymatyczna modyfikacja lipidów....Literatura.....9.Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego......9.1.Wprowadzenie....9.2.Tłuszcze opadowe.....9.2.1.Charakterystyka lipidów.....9.2.2.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczne przetwarzania lipidów.....9.3.Serwetka.....9.3.1.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczne przetwarzania serwetki.....9.3.2.Podsumowanie......9.4.Melasa....9.4.1.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczn przetwarzania melasy......9.5.Odpady ligninocelulozowe......9.5.1.Charakterystyka odpadów....9.5.2.Biosynteza białka.....9.5.3.Otrzymywanie etanolu.....9.5.4.Biosynteza innych produktów.....9.5.5.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczne przetwarzania odpadów ligninocelulozowych......9.6.Inne produkty odpadowe.....9.6.1.Przetwarzanie odpadów przemysłu spożywczego.....9.7.Podsumowanie.....Literatura.....10.Biologiczne metody analizy żywności.....10.1.Wprowadzenie.....10.2.Biosensory.....10.2.1.Zasada działania.....10.2.2.Klasyfikacja......10.2.3.Przykłady zastosowań biosensorów.....10.3.Metody immunoenzymatyczne.....10.3.1.Charakterystyka ogólna.....10.3.2.Kierunki stosowania metod immunoenzymatycznych....Literatura.....Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii.....Wykaz symboli występujących na rysunku w podrozdziale 10.3...Skorowidz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56/59 C (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit.amer (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej