Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Dolsk
(10)
Autor
Bednarski Włodzimierz
(1)
Bullock Sarah
(1)
Grzywaczewski Zbigniew
(1)
Iwańska Jolanta
(1)
Jakubik Anna
(1)
Jakubik Anna. Ekologia
(1)
Kolicki Stefan
(1)
Kreyser Ryszard
(1)
Kruszewski Juliusz
(1)
Kączkowski Jerzy
(1)
Leksiński Wacław
(1)
Nabiałek Ireneusz
(1)
Nocon Przemysław
(1)
Pomorski Paweł
(1)
Reps Arnold
(1)
Rose Steven
(1)
Skarbiński Michał
(1)
Szolgina Witold
(1)
Szreniawski Janusz
(1)
Tabaczkiewicz Elżbieta
(1)
Topulos Aniela
(1)
Żakowski Wojciech
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(2)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Temat
Technika odlewnicza
(2)
Architektura
(1)
Biochemia
(1)
Biologia
(1)
Biotechnologia
(1)
Budownictwo
(1)
Chemia
(1)
Ekologia
(1)
Matematyka
(1)
Okręty
(1)
Techniczne terminy
(1)
Żegluga
(1)
Żywienie człowieka
(1)
11 wyników Filtruj
Pozostałe zbiory
W koszyku
Spis treści....Przedmowa.....1.Biotechnologia i inżynieria genetyczna-zagadnienia wstępne......11.Wprowadzenie...1.2.Biotechnologia żywności-znaczenie gospodarcze i społeczne....1.3.Produkty modyfikacyjne genetycznie.....1.4.Stosunek społeczeństwa do biotechnologii,inżynierii genetycznej i żywności transgenicznej.....1.4.1.Badania sondażowe.....1.4.2.Wyniki badań.....1.4.3.Podsumowanie wyników badań....1.4.4.Ocena wiedzy społeczeństwa na temat inżynierii genetycznej......1.4.5.Opinie społeczeństw krajów UE i Ameryko Północnej.......1.5.Aspekty prawne ochrony właściwości intelektualnej i zasobów genowych oraz biobezpieczeństwa w Polsce......1.6.Problemy biobezpieczeństwa......1.7.Stan obecny oraz perspektywy biotechnologii i inżynierii genetycznej....Literatura...2.Wybrane zagadnienia z biologii molekularnej i jej znaczenie w biotechnologii żywności.....2.1.Wprowadzenie...2.2.Struktura komórki.....2.2.1.Budowa komórki....2.2.2.Struktury komórkowe u Eucaryota i Procaryota oraz ich funkcje życiowe.....2.3.Funkcje komórki......2.3.1.Specjalizacja w komórkach....2.3.2.Transport przez błony komórkowe.....2.3.3.Przemiany energii i materii w komórce(metabolizm).....2.3.4.Wzrost i zaprogramowana śmierć komórki.......2.3.5.Cykl życiowy komórek....2.3.6.Podział komórek....2.4.Struktura molekularna materiału genetycznego....2.4.1.Budowa kwasów nukleinowych(DNA i RNA)....2.4.2.Replikacja-odtwarzanie DNA.....2.4.3.Struktura genów komórek prokariotycznych i eukariotycznych.....2.4.4.Pozajądrowa lokalizacja informacji genetycznej.....2.5.Ekspresja genów......2.5.1.Transkrypcja.....2.5.2.Regulacja ekspresji genów...2.5.3.Translacja-synteza białek....2.5.4.Struktura białek....2.5.5.Funkacje biologiczne białek.....2.6.Metody modyfikacji genetycznej organizmów....2.6.1.Mutageneza i mutacje....2.6.2.Reperacja DNA....2.7.Metody rekombinacji genetycznej.....2.7.1.Wprowadzenie.....2.7.2.Rekombinacja DNA in vitro....2.7.3.Rekombinacja DNA in vitro i klonowanie genóe.....2.7.4.Metoda PCR.......2.7.5.Regulacja ekspresji sklonaowancyh genów.....2.7.6.Metody selekcji nowych organizmów.....2.8.Inżynieria komórkowa...2.8.1.Kultury komórkowe i tkankowe....2.8.2.Fuzje protoplastów....2.9.Kierunki wykorzystania inżynierii gentycznej i komórkowej w biotechnologii żywności.....2.9.1.Program badawczy a wykorzystanie inzynierii genetycznej i komórkowej w biotechnologii żywności.....2.9.2.Sekrecja heterologicznych białek i innych składników w mikroorganizmach przemysłowych stosowanych w technologii żywności.....2.9.3.Biotechnologia rośłin i zwierząt przemysłowych....Literatura.....3.Surowce i materiały w biotechnologii.......3.1.Wprowadzenie.....3.2.Woda oraz jej znaczenie w procesach biotechnologicznych....3.2.1.Woda jako podstawowy składnik komórek......3.2.2.Woda w biotechnologii.......3.3.Rodzaje materiałów w biotechnologii...3.3.1.Odżywcze składniki podłoży.....3.3.2.Materiały pomocnicze w procesach biotechnologicznych......3.4.Rodzaje pożywek i optymalizacja ich składu....Literatura....4.Podstawowe operacje i procesy w biotechnologii...4.1.Wprowadzenie.....4.2.Przebieg procesów biotechnologicznych.....4.2.1.Charakterystyka ogólna....4.2.2.Podstawy biosyntezy mikrobiologicznej....4.2.3.Metody hodowli drobnoustrojów( powierzchniowe,wgłebne)......4.2.4.Procesy okresowe......4.2.5.Procesy ciągłe....4.2.6.Inne modyfikacje procesów mikrobiologicznych......4.3.Rodzaje bioreaktorów.......4.3.1.Charakterystyka ogólna....4.3.2.Bioreaktory do hodowli drobnoustrojów....4.3.3.Bioreaktory procesów enzymatycznych......4.4.Bioreaktory i osprzęt(przygotowanie oraz kontrola techniczna)......4.5.Dobór drobnoustrojów oraz prowadzenie czystych kultur(stabilizacja technologicznych cech mikroorganizmów)......4.6.Przygotowanie i wprowadzenie inkulum....4.7.Procesy wyjaławiania w biotechnologii.....4.7.1.Charakterystyka ogólna....4.7.2.Wyjaławianie pożywek ,materiału pomocniczego i pomieszczeń......4.7.3.Kontrola czystości mikrobiologicznej procesów biotechnologicznych....4.7.4.Zaburzenia procesów biotechnologicznych....4.8.Procesy inżynieryjne w biotechnologii.. 4.8.1.Procesy termiczne (metody ogrzewania i chłodzenia)......4.8.2.Mieszanie.....4.8.3.Napowietrzanie....4.8.4.Łamanie piany......4.8.5.Procesy wydzielania i oczyszczania.....4.8.6.Wydzielanie biomasy oraz bioproduktów z płynów pohodowlanych......4.8.7.dezintegracja......4.8.8.Oczyszczenie bioproduktów.....4.8.9.Metody utrwalania bioproduktów......4.8.10.Modyfikacja i standaryzacja cech użytkowych biopreparatów...4.8.11.Optymalizacja bioprocesów oraz kontrola między operacyjna.....4.8.12.Powiększenie skali procesw biotechnologicznych......Literatura......5.Biotechnologia pozyskowania żywności......5.1.Wprowadzenie......5.2.surowce rośłinne....5.2.1.Wiadomości ogólne.....5.2.2.Rośłiny jako bioreaktory......5.2.3.Rośliny transgeniczne.....5.2.4.Modyfikacja technologicznych cech roślin......5.2.5.Doskonalenie kultury uprawy i produkcji biomasy roślin.....5.3.Surowce zwierzęce.....5.3.1.Wiadomości ogólne....5.3.2.Zwierzęta transgeniczne.....5.3.3.Zwierzęta transgeniczne jako "żywe bioreaktory"....5.3.4.Biologiczne regulowanie wzrostu zwierząt.....5.3.5.Biotechnologia w ochronie zdrowia i w żywieniu zwierząt...Literatura......6.Biotechnologia składników żywności....6.1.Wprowadzenie.....6.2.Aminokwasy......6.3.Antybiotyki.....6.4.Białka....6.5.Lipidy......6.6.Polisacharydy.....6.7.Probiotyki....6.8.Witaminy......6.9.Kultury starterowe.....6.9.1.Wprowadzenie.....6.9.2.Zakwasy stosowane w mleczarstwie......6.9.3.Zakwasy piekarnicze.....6.9.4.Drożdże gorzelnicze.....6.9.5.Drożdże stosowane w piwowarstwie.....6.9.6.Drożdże winiarskie....6.9.7.Metody utrwalania mikroorganizmów.....6.10.Preparaty enzymatyczne......6.10.1.Charakterystyka ogólna.....6.10..2.Preparaty enzymów amylolitycznych....6.10.3.Preparaty enzymów cytolitycznych.....6.10.4.Preparaty enzymów lipolitycznych....6.10.5.Preparaty enzymów pektolitycznych.....6.10.6.Preparaty enzymów protelitycznych.....6.10.7.Inne preparaty enzymatyczne....6.11.Związki aromatyczne...6.11..1.Wprowadzenie....6.11.2.Estry.....6.11.3.Laktony....6.11.4.Terpeny......6.11.5.Związki karbonylowe......6.11.6.Jonony.....6.11.7.Olejki musztardowe.....6.11.8.Pirazyny....6.11.9.Wybrane komponenty smakowo-zapachowe rośłin...Literatura.........7.Technologie fermentacyjne.....7.1.Wprowadzenie.....7.2.Przetwarzanie surowców roślinnych....7.2.1.przemysł owocowo-warzywny....7.2.2.Przemysł piekarski.....7.2.3.Przemysł piwowarski....7.2.4.Przemysł winiarski.....7.2.5.Przemysł spirytusowy........7.3.Przetwarzanie surowców zwierzęcych......7.3.1.Przemysł mięsny...7.3.2.Przemysł mleczraski....7.4.Produkcja związków chemicznych....Literatura.....8.Enzymatyczna modyfikacja składników żywności.....8.1.Wprowadzenie....8.2.Białka....8.2.1.Enzymatyczna modyfikacja składu i właściwości białek........8.2.2.Enzymatyczna synteza peptydów....8.2.3.Enzymatyczna modyfikacja hydrolizatów białkowych......8.3.Sacharydy.....8.3.1.Modyfikacje składu i właściwości sacharydów......8.3.2.Enzymatyczna hydroliza laktozy.....8.3.3.Enzymatyczna modyfikacja skorobi.....8.3.4.Otrzymywanie cyklodekstryn......8.3.5.Modyfikacja sacharozy.......8.3.6.Inne pochodne sacharozy.......8.3.7.Hydroliza B--glukanu z jęczmieniem.....8.3.8.Enzymatyczna hydroliza celulozy......8.3.9.Enzymatyczna hydroliza pektyn.....8.3.10.Enzymatyczna systeza oligosacharydów.....8.4.Lipidy.....8.4.1.Biotechnologiczne metody modyfikacji składu i właściwości lipidów......8.4.2.Mikrobiologiczna modyfikacja lipidów.....8.4.3.Enzymatyczna modyfikacja lipidów....Literatura.....9.Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego......9.1.Wprowadzenie....9.2.Tłuszcze opadowe.....9.2.1.Charakterystyka lipidów.....9.2.2.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczne przetwarzania lipidów.....9.3.Serwetka.....9.3.1.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczne przetwarzania serwetki.....9.3.2.Podsumowanie......9.4.Melasa....9.4.1.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczn przetwarzania melasy......9.5.Odpady ligninocelulozowe......9.5.1.Charakterystyka odpadów....9.5.2.Biosynteza białka.....9.5.3.Otrzymywanie etanolu.....9.5.4.Biosynteza innych produktów.....9.5.5.Osiągnięcia i perspektywy biotechnologiczne przetwarzania odpadów ligninocelulozowych......9.6.Inne produkty odpadowe.....9.6.1.Przetwarzanie odpadów przemysłu spożywczego.....9.7.Podsumowanie.....Literatura.....10.Biologiczne metody analizy żywności.....10.1.Wprowadzenie.....10.2.Biosensory.....10.2.1.Zasada działania.....10.2.2.Klasyfikacja......10.2.3.Przykłady zastosowań biosensorów.....10.3.Metody immunoenzymatyczne.....10.3.1.Charakterystyka ogólna.....10.3.2.Kierunki stosowania metod immunoenzymatycznych....Literatura.....Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii.....Wykaz symboli występujących na rysunku w podrozdziale 10.3...Skorowidz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56/59 C (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
(Leksykon Ucznia [seria Wyd. Nauk.-Techn.])
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Brak informacji o dostępności: sygn. 56/59 C (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - wyd.13 zmienione. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2002. - 432 s. ; 24 cm.
Spis treści....1.WIADOMOŚCI WSTĘPNE....1.1.Rys historyczny i pojęcia podstawowe....1.2.Znaczenie biochemii w naukach rolniczych.....2.SKAŁD CHEMICZNY I FUNKCJE KOMÓRKI...2.1.Budowa i skład chemiczny komórki.....2.1.1.Frakcjonowanie komórki.....2.1.2.Komórki prokariotyczne i ekuariotyczne.....2.2.Skład chemiczny.....2.2.1.Woda i jej funkcje....2.2.2.Funkcje soli mineralnych....2.2.3.Funkcje składników organicznych.....2.3.Budowa i funkcje struktur podkomórkowych.......2.3.1.Wprowadzenie ......2.3.2.Jądro komórkowe......2.3.3.Plastydy(chroloplasty i leukoplasty)......2.3.4.Mitochondria......2.3.5.Lizosomy i sterosomy......2.3.6.Pozostałe nadcząsteczkowe struktury komórki.....2.3.7.Cytosol i wakuole.....2.4.Struktura błon biologicznych i ścian komórkowych.......2.4.1.Wprowadzenie.....2.4.2.Struktura błon biologicznych.....2.4.3.Struktura ścian komórkowych......2.4.4.Wirusy i bakteriofagi.....Literatura.......3.ENERGETYKA REAKCJI BIOCHEMICZNYCH......3.1.Wstę.....3.2.Energia i jej formy....3.3.Energia swobodna reakcji odwracalnych......3.4.Związki makroergiczne.....3.4.1.Wprowadzenie......3.4.2.Związki fosforanowo-fosforanowe......3.4.3.Związki karboksylo-fosforanowe.....3.4.4.Związki guandyno-fosforanowe...3.4.5.Związki tioestrowe(acylomerkaptany).....3.4.6.Inne związki markroergiczne.....Literatura....4.AMINOKWASY,PEPTYDY I BIAŁKA......4.1.Wstę....4.2.Aminokwasy.....4.2.1.Budowa i właśiwości aminokwasów.....4.2.2.Klasyfikacja aminokwasów.....4.2.3.Przegląd ważniejszych aminokwasów....4.2.4.Niektóre pochodne aminokwasó......4.3.Peptydy.....4.3.1.Wiązania peptydowe......4.3.2.Peptydy naturalne.....4.4.Białka....4.4.1.Wprowadzenie......4.4.2.Struktura wtórna białek.....4.4.4.Klasyfikacja białek......4.4.5.Struktura a funkacje białek.....4.4.6.Przegląd ważniejszych białek.....Literatura......5.ENZYMY.....5.1.Wstęp.....5.2.Ogólne właściwości enzymów.....5.2.1.Energia aktywacjii mechanizm katalizy.......5.2.2.Architerkura enzymów....5.2.3.Centrum aktywne(katalistyczne)....5.3.kinetyka reakcji enzymatycznych....5.3.2.Jednostki aktywności enzymów.....5.3.3.Warunki przebiegu reakcji enzymatycznych.....5.3.4.Hamowanie reakcji enzymatycznych.....5.3.5.Wpływ temperatury......5.3.6.Wpływ pH.....5.3.7.Aktywacja enzymów......5.3.8.Izoenzymy.....5.4.Specyficzność działania enzymów.....5.4.1.Swoistość kierunku działania....5.4.2.Specyficzność substratowa.....5.5.Mechanizm działania enzymów.....5.6.Regulacja dziłania enzymów.....5.7.Klasyfikacja enzymów....5.8.Techniczne zastosowania enzymów....Literatura......6.KOENZYMY I WITAMINY.....6.1.Wstęp ......6.2.Mechanizm działania koenzymów.....6.3.Klasyfikacja koenzymów i pokrewne witaminy rozpuszczalne w wodzie....6.3.1.Wprowadzenie.....6.3.2.Koenzymy oksydoreduktaz.......6.3.3.Koenzymy transferaz o charakterze trifosforanów.....6.3.4.Pozostałe koenzymy transferaz......6.3.5.Koenzymy liaz,izomeraz i ligaz....6.4.Witaminy rozpuszczalne w wodzie o niesprecyzowanej funkcji koenzymatycznej......6.5.Witaminy rozpuszczalne w lipidach i związki porewne......6.5.1.Biosynteza aktywnego izopentelonu.....6.5.2.Terpeny proste-olejki eteryczne...6.5.3.Grupa witamin D-związki sterydowe.....6.5.4.Karotenowce-grupa witamin A......6.5.5.Chinony izopentenowe-witaminy grup E(tokoferole) i K(filochinony)......6.5.6.Hormony roślinne-fitohormony......6.6.Biotechnologia witamin i związków pokrewnych....literatura...7.KWASY NUKLEINOWE I ICH FUNKCJE......7.1.Budowa,właściwości i biosynteza...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51/55 C (1 egz.)
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
Zaczynam fotografować Elementarz fotografa / Ryszard Kreyser. - wyd.1. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1994. - 95 s.,foto.,rys.,tab.,indeks ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7 M (1 egz.)
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Brak informacji o dostępności: sygn. 51/55 C (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Spis treści.....Wstęp do trzeciego wydania......wprowadzenie.Co to jest biochemia?.....1.Zanim zaczniemy......2.Związki drobnocząsteczkowe.....3.Makrocząsteczki.....4.Budowa komórki....5.Enzymy....6.Szlaki metabolizmu....7.Reakcje dostarczające energię.....8.Źródła energii.....9.Drogi syntezy......10.Synteza białek i kwasów nukleinowych......11.Regulacja funkcjonowania komórki.....12.Komórka w działaniu.....13.Obrona organizmu.....14.Jedność biochemii....15.Czy biochemia wyjaśnia świat?......
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51/55 C (1 egz.)
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 62 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Architektura i budownictwo / Witold Szolgina. - wyd.2 zmien. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1982. - 467 s. ; 25 cm.
(Ilustrowana encyklopedia dla wszystkich [seria Wyd.N-T])
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71/77 C (1 egz.)
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dolsk
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 62 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej